Keittiökoisa

Luokittelu
Latinankielinen nimi: Plodia interpunctella
Heimo: Koisaperhoset


Keittiökoisan toukat ovat 15mm pitkiä, vaaleankeltaisia ja pehmeitä. Toukan selkäkarvojen tyvestä ei löydy tummaa pistettä, mikä helpottaa toukkien tunnistamista jauhokoisan toukista. Aikuisten keittiökoisien siipien kärjet ovat ruskeat, mutta niiden tyviosa on vaalea. Siipien kärkiväli on 15-20mm ja pituus 7-9mm.

Keittiökoisa eli Intian jauhokoisa on lämpimien alueiden hedelmätuholainen, joka leviää Suomeen tuontielintarvikkeiden mukana. Keittiökoisan toukat erittävät seittimäistä rihmaa, joka saastuttaa elintarvikkeita. Saastuneet tuotteet maistuvat karvailta ja kitkeriltä. Keittiökoisat tuhoavat muun muassa suklaata, pähkinöitä ja rusinoita. Saastuneet tuotteet tulee hävittää.

Toukat koteloituvat kauaksikin kasvupaikastaan, jolloin niitä saattaa löytää esimerkiksi kaappien tai taulujen takana olevista rakosista. Keittiökoisan torjuminen on hankalaa, mikäli saastuntaa ei huomata ajoissa ja toukat ovat ehtineet aloittaa vaelluksensa koteloitumispaikkoihinsa.

Muita ongelmia

Ryijykuoriainen

Anthrenos Verbasci

Lue lisää

Tupajumi

Anobium punctatum

Lue lisää

Kovakuoriaiset

Coleoptera

Lue lisää

Jauhopukki

Tenebrio molitor

Lue lisää

Vyöihrakuoriainen

Dermestes lardarius

Lue lisää

Kapusiinikuoriainen

Rhyzopertha Dominica

Lue lisää

Jauhokoisa

Ephestia kuehniella

Lue lisää

Jyväkärsäkäs

Sitophilus granarius

Lue lisää

Leipäkuoriainen

Stegobium paniceum

Lue lisää

Hinkalokuoriainen

Tribolium castaneum

Lue lisää